Spar penge – hver måned!

Det er nemt nok at spare penge ved stoppe med at hive pungen op af lommen i et stykke tid. Men det er de tilbagevendende månedlige udgifter, der virkelig betyder noget. Så det er dem, man skal have et grundigt kig på, hvis der skal ændres noget grundlæggende.

De fleste af os får ikke set med kritiske øjne på de månedlige udgifter – fordi betalingerne kører automatisk og fordi vi har vænnet os til at sådan er det nu engang.

Men de månedlige udgifter er et af de mest gavnlige områder at tage fat på, fordi det kan spare dig masser af penge, måned efter måned.

Vil du i gang? Her kommer toppen af isbjerget:

Mobiltelefon
Ja, det er en jungle, men du bør jævnligt se om dit behov – altså de minutter du har talt, mathcer det du egentlig betaler for. For mig eget vedkommende har jeg høvlet 300 kr. af pr. kvartal ved at ændre mit abonnement.

Fastnet telefon
Jeg har ingen og har ingen anelse om, hvorfor nogle stadig har en eller hvorfor man overhovedet stadig kan få en. Drop den, hvis du har en.

Internet
Betaler du hvad du har brug for. Skal du som jeg bare surfe på nettet og skrive mails, så kan det måske betale sig slet ikke at have andet internet end den datatrafik du kan få via din telefon og så benytte den som ’hotspot’.

Her kan man spare op til 300 kr. pr. måned.
TV
Jeg sagde den ’store pakke’ op for nogle måneder siden og beholdt kun børnekanalerne (til min datter) sportskanalerne (til min søn) og så de danske til mig selv. Film låner vi via bibliotekernes filmtilbud www.filmstriben.dk

Over  150 kr. at spare pr. måned.

Fitness-medlemskab
Fitness-klubberne tjener kassen på alle dem, der betaler for medlemskab, men aldrig bruger det. Hvad er det egentlig du vil have? En sund og stærk krop. Det behøver du ikke at lugte til andre folks sved og betale en masse penge for at få.

Løb i skoven, på stranden, lav armbøjninger på en bænk, på terrassen. Der findes masser af gratis muligheder derude. Lav en løbeklub med naboerne.

Medmindre dit fitness-abonnement giver dig reel værdi, så stop det.

El
For at spare penge hver måned, er vi nødt til at ændre vores vaner. Sluk lyset og elektronikken, når de er nødvendigt.

Skru en eller to grader ned for varmen.
Sluk lyset.
Hvorfor skal modemmet til internettet f.eks. være tændt om natten?
Tør tøjet i vinden i stedet for i tørretumbleren.
Skift til sparepærer
Anskaf elspareskinner
Overvej timere på noget af dit lys
Skift energislugere ud med energimærke A – køleskab, fryser, tørretumbler, opvaskemaskine
Se i øvrigt flere el-sparetips her 

Medicin
Sørg for altid at få de billigste mærker/kopiprodukterne på apoteket.

Biler
Olieskift og regelmæssig vedligeholdelse kan være ude af din liga, men man kan i det mindste vaske bilen selv, alternativt vente til efter kl. 21. om aftenen, hvor Shell tilbyder det til halv pris.

Forsikringer
Gør det til en vane en gang om året at kontakte konkurrerende forsikringsselskaber og bed om et tilbud. Sidste gang jeg gjorde det sparede jeg 6.000 kr. pr. år. 

Abonnementer
Får du læst avisen? Magasinet, du abonnerer på?

Findes der alternativer? F.eks. har jeg sagt mit hundedyre abonnement på amerikanske Vanity Fair op. Magasinet koster op til 125 kr. i butikkerne pr. nr. Nu downloader jeg det på min ipad og får det til omkring 25. kr. pr. nr.

4 Comments

 1. Vi har reduceret vores strømforbrug med ca. 30% ved at udskifte bl.a ældre computer skærme med nye modeller med LED belysning. Udskiftning af ældre TV med et nyt LED TV har også reduceret strømforbruget. Der var også apparater der stod på stand by det meste af tiden bl.a harddiskoptager, mikrobølgeovn, xbox som vi begyndte at slukke på kontakten.

  En typisk PC bruger ca. 80-100 watt og hvis man primært bruger sin PC til arbejde/internet kan man overveje at skifte til et mindre model eller bærbar. Til sammenligning kan man få bærbare der bruger 20-.30 watt i drift.

  Man kan også spare en del på vand hvis man skifter det gamle toilet ud. De nyeste modeller nøjes med at vandforbrug på 2-4 liter per skyl mod 9-12 liter per skyl for et gammelt toilet.
  Hvis man har en ældre opvaskemaskine eller vaskemaskine er der ligeledes mange penge at spare i det lange løb ved udskiftning til en ny model.

  Se evt. her for mere info omkring besparelser på vand : http://m.epn.dk/privat/article4933368.ece

  For at spare på el og vand så kræver det naturligvis investeringer i nye produkter så på den korte bane er der ikke penge at spare men på den lange bane, 3-4 år efter begynder du at hive pengene hjem.

  1. Tak for gode tips til at spare el og vand. Det er helt klart et område, jeg vil have fokus på i den kommende tid, både privat og på nojsom og her er mange gode tips. Tror endda jeg vil lave en særskilt artikel med investeringsvinklen fra artiklen, du linker til. Tak igen. KH Trine

 2. Pingback: Homepage
 3. Spar på vandet – børn!
  Hvor tit be’r man ikke sine børn om at spare på vandet når de er i bad…næsten hver gang. Vi har tre børn, så der bliver badet en del. For at spare på badevandet har vi selvfølgelig en sparebruser. Der udover har jeg lavet nogle små øjenåbnere. Dvs små laminerede sedler til at hænge op i brusekabinen. Der står feks: “Sluk for vandet når du sæber kroppen ind og vasker hår – spar 10% vand” eller “Forkort badet med 2 minutter – spar 20 % vand” eller “Skru lidt ned for vandet – spar 15 % vand” Find selv på flere spareråd… Og så faldt jeg lige over et lille ur med sugekop (i Tiger) lige til at sætte op i brusekabinen, så bliver vi voksne også mere opmærksom på tiden vi bruger under bruseren. Jeg har endnu ikke regnet på besparelsen, men jeg ser frem til den kommende vandregning! Skal vi se på de helt små besparelser, så tænk på at hvis badet forkortes er lyset på badeværelset heller ikke tændt så lang tid…mange bække små…

Skriv et svar