Spar på vandet – det blir dyrere og dyrere

Jeg fik et chock, da jeg forleden fik vores vandregning ind ad døren. Den var steget meget og jeg forstod ikke hvorfor. Men det er åbenbart fordi vand bliver dyrere og dyrere. Så dyrt at det faktisk kan betale sig at investere i at spare på vandet.

I de fleste tilfælde vil man være bedre tjent med et nyt toilet eller en ny vaskemaskine end 4.000 i banken fortæller forbrugerøkonom i Nykredit Johan Juul-Jensen. Han fortæller også, at danskernes opsparinger bugner i øjeblikket og at vi i gennemsnit har vi 145.000 kr. på bankbøgerne. Men i stedet for at lade pengene stå til en meget lav rente, er det en langt bedre forretning at investere i miljøbesparelser. Og her spiller vandregningen en central rolle. For siden 2005 er vandregningen steget med hele 50 pct.. Og for få penge kan en gennemsnitlig dansk familie spare 2.000-3.000 kr. årligt alene på vandregningen – og de er altså skattefrie kroner år efter år.

Her kommer en række af Nykredits sparetips:

Toilet: Spar 1.900 kr.
Et nyt toilet koster ca. 3.500 kr. inklusiv montering. I gennemsnit skyller vi ud 4.700 gange årligt i en husstand. Et ældre toilet bruger mellem 9 og 12 liter per skyl, et nyt blot 2 til 4. Det giver en besparelse på 33 til 38 kubikmeter. Det er en kontant besparelse på mellem 1.900 og 2.100 kr. årligt.

Bruser/vandhane: spar 4.000 kr.
En bruser med et højt forbrug på 6 til 9 liter vand i minuttet udskiftes til bruser med forbrug på 4 til 6 liter i minuttet. I en husstand med 2,15 personer vil det betyde en årlig besparelse på 39 til 43 kubikmeter vand eller mellem 3.900- og 4.300 kr. årligt for et dagligt bad på fem minutter per person.

Opvaskemaskine: Spar 900 kr.
En 10 år gammel opvaskemaskine med et forbrug på 1,6 kWh i el og 30-40 liter vand pr. opvask, udskiftes med ny af energimærke A++ . Hvis maskinen bruges fem til seks gange om ugen eller 280 gange om året, kan det betyde en årlig besparelse på 186 mWh el og 1,7 kubikmeter vand, svarende til en besparelse på 409 kr. for el og 471 kr. i vand. Med en købspris på 4.000 kr. vil den nye opvaskemaskine tjene sig selv hjem efter fire til fem år, og med en forventet levetid på 10 til 15 år, kan husstanden se frem til en samlet besparelse på mellem 9.000 og 13.000 kr.

Vaskemaskine: Spar knap 900 kr.
En 10 år gammel vaskemaskine, der bruger 1,1 kWh og 100 liter vand pr. vask, skiftes ud med en ny med energimærke A++. Med et vaskeforbrug på lidt over 4 gange om ugen eller 220 gange om året, vil den nye maskine give en besparelse på 73 mWh og 12 kubikmeter vand årligt, svarende til 191 kr. årligt for el og 727 kr. for vand. Med en købspris på 3.900 kr. vil vaskemaskinen have tjent sig hjem efter fire til fem år, og med en forventet levetid på 10-15 år vil familien kunne se frem til en samlet besparelse på mellem 9.000 og 13.000 kr.

Spar på vandet

 

 

7 Comments

 1. Jeg hørte om din blog i P4 og ville lige fortælle om mit næste projekt, som skulle kunne hjælpe på både miljø og økonomi i forbindelse med tøjvask. En enzymvaskebold, som ved at ligge i vindueskarmen en gang om ugen, kan vaske tøjet helt rent unden vaskemiddel – og holde i op til 3 år! Jeg gælder mig til at prøve om det passer – en venindes veninde har prøvet det med beskidte hundepoter på tæpper, og det skulle virke fint… Lyder godt… http://vaskebold.unipart.dk/

 2. TIP OM BRUSEBAD
  Håndbrusere er løsningen! Jeg kunne ikke forstå at folk talte om ‘kun’ 5 minutter under bruseren? Jeg brugte HØJST ½-1 minut, hvordan hang det sammen? Det er fordi jeg har en håndbruser og ikke bruger holderen i loftet ;o) Det sprøjter, det er upraktisk synes jeg, så jeg bruger kun håndbruseren. Og så siger det sig selv, her står man ikke i lang tid og holder bruseren over hovedet, man bliver nemlig TRÆT i armen ;o)
  Jeg føler ikke jeg sparer på nogen måde, men mit vandforbrug er jo ekstremt lavere på denne måde.

  Desuden lader jeg aldrig vandet løbe, hvis det på nogen måde kan undgås ved madlavning, håndvask, etc. At hælde rent drikkevand ud i kloakken er jo rent spild, det kommer først igen som regn eller grundvand om meget meget lang tid. Til børn siger jeg nogen gange at de vel ikke hælder sodavand ud i afløbet ;o
  Jeg har så også fået god opdragelse gennem tiderne, som den kollega, der som barn var med sine forældre i Afrika. Hun havde et vaskefad–fuld vand til den personlige hygiejne!

 3. Med hensyn til at tage brusebad. Jeg har et par spande stående og mens jeg står under bruseren har jeg en spand stående mellem mine ben til at opsamle det vand der løber ned over min krop. Jeg bruger så dette vand til at skylle ud i toilettet med. Jeg har også en spand stående i mit køkken til opsamling af vand til blomster og toilet. Det er heller ikke hver gang jeg er på toilettet jeg skyller ud efter mig.

 4. Vi har flere energi og vandbesparende ønsker til vores hus, bl.a. vil vi gerne have installeret et muld toilet, dette bruger intet vand og alle næringsstofferne kommer direkte tilbage i kredsløbet igen. Vi vil også have installeret en masseovn og et brændefyret komfur, her spare vi en stor del på elregningen og varmeregningen. Med et drivhus bygget til husets sydlige gavl får vi passiv solvarme og med lergulve kan vi holde på varmen længere og afgive den langsomt. Drivhuset vil blive varmet op af huset om natten, hvilket forlænger vækstsæsonen. En hustandsvindmølle på marken vil producere mere strøm end vi kan bruge med disse forbedringer, og drikkevand bliver ikke blandet med vores helt personlige affald. Alt dette kan og skal stadug udvides, bl.a. med håndtering af det øvrige spildevand. Men der skal lige nogle penge til…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *