Joan kan selv bage rugbrød

Written by on 3. januar 2013 in Husholdning, Indkøb, Mad, Madpakker - 2 Comments
Bag rugbrød
Bage rugbrød
Der går en del rugbrød til, når man skal sørge for madpakker, for weekendfrokoster og for mad til et ukendt antal teenagere, der jævnligt spiser med.  Det virker måske ikke af så meget, når man køber et enkelt rugbrød til 30-35 kr, men faktisk regnede jeg ud, at jeg brugte omkring 5.000 kr. på rugbrød om året. Nu bager jeg selv og jeg har regnet ud, at jeg kan  lave omkring 10 brød for 50 kroner, hvilket giver en udgift på rugbrød på under 1000 kr. om året. Jo, det er da lidt mere besværligt, end at købe, men efterhånden er jeg blevet helt glad for det, og jeg vil ærlig talt hellere bruge pengene på noget andet og hverken smag eller sundhed går jeg på kompromis med.
Her kommer Joans opskrift på rugbrød.

Dag 1:
Bland følgende sammen: (Dette gør jeg oftest om aftenen, og så kan det stå natten over)
200 g rugmel
200 g hvedemel
200g kerner (en blanding af flækkede/hele rug-, hvede-, spelt-, havre- eller solsikkekerner, hvad du nu lige har og finder ud af, du bedst kan lide)
1/2 l vand
1/2 dl yoghurt (tykmælk, kærnemælk ell. noget andet syrnet duer også)
Surdej,der kan evt. tilsættes lidt honning, hvis surdejen er ved at være gammel og sulten. Surdej kan købes, lånes af en ven, der bager eller laves selv. Søg på nettet under “start af surdej” eller tjek Claus Meyers opskrift her:

Næste dag (eller når dejen har stået et tilsvarende antal timer)
Husk at tage surdej fra til næste gang! Den kan holde sig ca. en måneds tid i køleskabet
Tilsæt derefter:
11/2 tsk salt
2 dl vand eller øl
250 g rugmel

Dejen kommes i form(e) og efterhæver her i 2-6 timer.

Bages derpå i 11/2 time ved 200 grader (Selv kan jeg godt lide, når det har fået lidt ekstra tid, og alt efter rugbrødsformens type, kan det foregå ved at rugbrødet tages ud af formen og bages lidt tid med bunden i vejret, evt. ved eftervarmen. Det giver ekstra sprød skorpe på alle sider.)

 

2 Comments on "Joan kan selv bage rugbrød"

  1. Mikael 10. januar 2013 at 13:40 · Svar

    Er også hoppet på den vogn. Jeg har valgt den nemme løsning, og har investeret i en bagemaskine, må jeg indrømme. Jeg må erkende, at jeg ikke får det gjort, hvis jeg skal bruge for meget tid på det.

    Men jeg har været i gang i en måned, og har bagt 5 brød (både rugbrød og hvidt brød) om ugen i gennemsnit – det giver en besparelse på ca. 6.200 kr. om året – når jeg medregner materialer og el-forbrug. Bagemaskinen gav jeg 1.100 for, så den er hurtigt tjent ind.

    Og resultatet kan sagtens konkurrere på smag med bageren rugbrød.

  2. Kirsten 10. februar 2013 at 21:23 · Svar

    Mikael – hvilken opskrift bruger du til rugbrød i bagemaskinen?

Leave a Comment