Stine Bosse: Nøjsomhed skal være klimavenlig

Stine Bosse

Stine Bosse, der er formand for Danmarks grønne tænketank CONCITO har skrevet et indlæg om klimavenlig nøjsomhed med fokus på kvalitet og livsglæde. Jeg er meget enig i hendes tanker, men døm selv:

Nøjsomhed handler normalt om, hvordan vi kan være spartanske og handle så billigt som muligt. Jeg kunne godt tænke mig, at vi får mere fokus på, hvordan vi får livsglæde ud af vores penge ved at bruge dem på en miljøbevidst, kvalitetsbevidst og sjovere måde.

Hvis du fx køber genbrugsmøbler eller vintage-tøj for at få et stramt budget til at række længere eller fordi du bare er vild med patina, er det rigtigt fint. Det er også godt for klimaet, fordi genbrugsvarer ikke kræver udvinding af nye ressourcer og energiforbrug i produktionen. Derudover er det godt, hvis du undgår madspild, som både er dyrt og belaster miljø og klima helt unødvendigt.

Men hvis du alene går efter den billigste vare, når du køber nyt, risikerer du, at den holder kortere tid, at glæden ved at bruge den ikke er særlig stor eller at den er umulig at sælge eller give videre, når du ikke har lyst til at bruge den længere.

Det er altså både skidt for din økonomi og klimaet, hvis du køber en masse billige varer, som kasseres efter kort tid, for blot at blive erstattet af nye billige varer. Det er meget bedre, at købe kvalitet, som holder længe og kan sælges videre, hvis du en dag bliver træt af det.

Nøjsomhed er heller ikke godt for klimaet, hvis du fx sparer 3.000 kroner på din energiregning, og blot bruger det sparede beløb på en ekstra charterrejse til Mallorca. Flyrejser er nemlig noget af det mest klimabelastende, du kan bruge dine penge på. Hvis du derimod bruger besparelsen på at invitere vennerne på en fin restaurantmiddag eller en tur i teateret, er det noget af det mindst klimabelastende, du kan bruge dine penge på. Og så skaber det arbejdspladser.

Klimavenlig nøjsomhed handler altså ikke bare om at få mest muligt for pengene. Det handler om at få mest mulig kvalitet og livsglæde for pengene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *