Eddike må man ha´

Written by on 6. marts 2013 in Rengøring - 11 Comments
foto[5]

Den gode gamle lagereddike er billig, miljøvenlig og god til så mange ting i husholdningen.

Faktisk er der dem, der mener, at man kan klare sig kun med eddike, sæbespåner og opvaskemiddel og intet andet til rengøring. Selv har jeg dog lidt mere. Men tilbage til eddiken. Den kan tage både snavs, lugt og kalk og så skåner den miljøet og erstatte de kradse, farvestrålende rengøringsmidler i langt de fleste tilfælde.

Her et par ideer til, hvad I kan bruge eddike til:

Kogekedel:  Fyld kogekedlen op med halvt eddike, halvt vand. Bring det i kog og lad det stå natten over.

Strygejern: Fyld dampjernet med halvt eddike, halvt vand. Sæt jernet på damp indtil det er tørt. Gentag med rent vand.

Toilet: Hæld et par skvæt i kummen og skrub. Gør toiletpapir vådt med eddike, læg det evt. på kalkrenderne og lad det ligge nogle timer.

Vinduer: Vask vinduerne i vand iblandet 2 spsk. eddike per liter vand og et par dråber opvaskemiddel.

Lugt: En skål med eddike hjælper på lugten i f.eks. et kælderrum eller et bryggers. Hjælper også mod fiskelugt på f.eks. gryder og pander: Fyld panden/gryden op med lige dele eddike og vand. Bring det i kog, lad det stå i nogle minutter og vask

Rust: Læg rustne skruer og søm i blød, indtil rusten er opløst. Skrub og skyl.

Gamle malerpensler: Sæt i blød i lige dele eddike og vand, indtil de er bløde igen.

Sod på brændeovnens glasrude:. Den bliver fin igen med ren eddike.

Pletter på tæppet: Dup pletten med et hvidt håndklæde/klu, opvredet i halvt eddike, halvt varmt vand. Gentag, indtil pletten er væk. Dæk med rent håndklæde og lad tørre.

Har I flere ideer?

11 Comments on "Eddike må man ha´"

 1. Susanne Wodickh 6. marts 2013 at 12:00 · Svar

  Jeg fik fornyelig det råd, at man kan lave en blanding af eddike og opvaskemiddel (sulfo) og bruge det til rengøring af badeværelser. Jeg har testet det og det virker. Blandingen putter jeg i en tom sulfoflaske og så sprøjter jeg det på mine fliser, lader sidde et stykke tid og skyller af.
  Alm. eddike er også genialt til at rense kalk af armaturer og som skyllemiddel.

  Selvom eddiker er super til meget, tillader jeg mig dog at snige nogle få andre rengøringsmidler ind f.eks. wc-rens. Men jeg må sige, at det at jeg bruger eddike har reduceret mit forbrug af alm. rengøringsmidler væsentligt.

  • Trine 6. marts 2013 at 12:01 · Svar

   Flot, Susanne!

 2. Marie Rødgaard 6. marts 2013 at 12:27 · Svar

  I stedet for parfurmeret skyllemiddel bruges 1-2 spsk. eddike og så er der ingen sæberester på tøjet

 3. Annedorthe 6. marts 2013 at 13:42 · Svar

  Altså hvis man køber en lidt dyrere eddike – fx æblecidereddike – er den perfekt som balsam til håret. Opløs eddike i lidt varmt vand og skyl håret med denne blanding. Giver super glans!

  • Karen 17. marts 2013 at 13:18 · Svar

   Og hvis man vil købe æbleeddiken billigt – så gå til indvandrerkøbmanden – glem alt om mærkevarer :-)

 4. Barselfaren 6. marts 2013 at 21:05 · Svar

  …når kogekedlen har stået natten over, så bring det i kog igen og hæld det i toiletkummen inden du køre på job, og skrub det når du kommer hjem 😉

 5. Lise Lotte 8. marts 2013 at 09:47 · Svar

  Klar eddike kan også bruges i første gangs vask af nye tekstiler for at forhindre at evnt. overskudds farver glider over i hinanden, eller smitter til andre tekstiler i samme maskine. Ca 0,5 dl. pr. vask, direkte i maskinene eller i vaskebold.

 6. Mie 18. marts 2013 at 14:05 · Svar

  Jeg bruger også eddike som skyllemiddel, både godt for pengepungen, miljøet og evt. allergikere! (og nej, tøjet lugter ikke af eddike, når det kommer ud).
  Eddike-sulfo blandingen til rengøring har jeg hældt på en gammel sprayflaske / forstøver. Så er det hurtigt lige at sætte håndvasken i blød i et tyndt lag ’sæbe’, inden den 10-30 min senere kan skylles over. Nemt og billigt! Hvis du oven i købet bruger parfumefri opvaskesæbe er det også godt for miljø og allergikere.
  //Mie

 7. Hanne 25. marts 2013 at 09:23 · Svar

  Eddike kan også bruges som ukrudts fjerner.. Lav en blanding af ½ eddike og ½ vand.. Det sprøjtes på ukrudtet og det vil visne. :)

 8. Sabine 29. marts 2013 at 00:28 · Svar

  Det kan også bruges som lusekur. 1 dl husholdningssprit og 2 dl eddike blandes og fordeles i håret, dæk hovedet med en plasticpose i en time og lusene er væk. Afprøvet på adskillige børn og det har endnu ikke slået fejl :)

 9. Maria Knudsen 22. april 2013 at 19:20 · Svar

  Natron er et andet godt rengøringstrick, som ikke koster det vilde og er ret miljørigtigt. Det er super til at fjerne the rande sammen med varmt vand.

Leave a Comment