Frederikke har ikke købt nyt tøj siden i sommer

Frederikke har ikke købt nyt tøj siden i sommer

Mød Frederikke.
I sommer tog hun en beslutning om at stoppe med at købe nyt tøj.

”Jeg tog beslutningen ud fra et hav af årsager. For det første fordi jeg syntes, at pengene fossede ud af statskassen (min bankkonto), og jeg gerne ville bruge mine penge på noget andet end at købe tøj, der i forvejen mindede om det tøj, jeg havde liggende. For det andet fordi jeg har en lille datter på 8 mdr. og egentlig handlede det også om, at jeg havde lyst til at have råd til noget andet og noget større end mit eget look. 
For det trejde fordi jeg netop havde oceaner af tøj og sko, som jeg praktisk talt aldrig gik med. Noget af det kan jeg sindssygt godt lide, men jeg kom bare aldrig rigtig frem til at bruge det – noget bar sågar stadig prismærkerne. 
Sidst men ikke mindst gjorde jeg det, fordi jeg godt kan lide at give mig selv udfordringer – og det var en udfordring – specielt i starten – meget mindre nu – også selvom øjne stadig sluger vinduerne amok. Jeg tror, det er sundt engang imellem bare at sige NEJ.

Jeg har nu overholdt det i et halvt år og har lige besluttet mig for at fortsætte et halvt år mere – fordi jeg jo stadig har en hel sommergarderobe, jeg skal gå med – på samme måde som vintertøjet. Jeg forlængede også ordningen fordi, der er noget i mig, der godt kan lide at være stået af forbruget – alene i dag, da jeg gik ned ad Strøget og så folk stå i kø til nogle af forretninger på grund af udsalget – tænkte jeg, at det var befriende ikke at være en del af. Der er ligesom en fri følelse i beslutningen. Og ih guder det er ikke fordi jeg skal lege hellig eller noget, for jeg e.l.s.k.e.r. tøj , skønhed og alt det der – jeg kan bare godt lide at gå med det, jeg har, sammensætte nye ting, stryge mine skjorter og reelt tage dem på – og føle at jeg bruger det. På en måde føler jeg mig gladere for tøjet, passer bedre på det – folder det pænt og den slags – på samme måde som dengang, da jeg var barn.

Der har klart været en økonomisk fordel i det for mig, omend jeg ikke rigtig har siddet og talt på knapper om hvor meget jeg plejede at bruge på tøj. Men så har jeg som sagt fået det ud af det, at jeg rent faktisk GÅR med det tøj, jeg har. Og faktisk også går med meget mere forskelligt end jeg gjorde tidligere. Og det er der noget meget tilfredsstillende over. 
Derudover bruger jeg min fantasi mere, bruger mine smykker mere – i det hele taget bruger mere det, jeg har. Og så er der som sagt denne her frie følelse. Det er ikke fordi jeg har lyst til at lege frk. Minimalistic. Alligevel giver det mig en simplere følelse. 
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at få mange med på ideen i 2013. Jeg kunne også godt tænke mig at lave en ordning hvor facebook-folket kunne bytte tøj internt str. 36, str. 38 etc. Har bare ikke lige gennemtænkt hvordan det kunne være praktisk muligt. Og nu er det ikke fordi jeg forsager nyt tøj forever. Ih guder nej. Jeg elsker det jo stadig… men følelsen af et minus forbrug er fed. Den der ved han har nok – er rig.

Dette indlæg har 15 kommentarer

 1. Hej Frederikke.
  Cool – Kan nikke genkendende til din følelse af frihed over ikke (for en længere periode…) at være en del af forbrugerdelen.
  Jeg er lidt i samme situation som dig. Har ikke købt noget overhoved – siden vi kom fra sommerferie. Har dog aldrig været overforbruger, men er nu bevidst “Ikke-forbruger” 😉 Og med stor fornøjelse. Det er faktisk til at blive helt høj af!
  Har du læst om Projekt 333? Meget fascinerende med en lille brugbar garderobe, synes jeg.

  D.

 2. TAK For din kommentar! SEJT!!!! Vil straks læse om Projekt 333 – ved slet ikke hvad det er! MEN skal vi ikke få flere med på ideen her i 2013????

 3. Hej igen.
  Projekt 333 er fra et amerikansk blog-site, hvor det bl.a. går ud på at have en garderobe bestående af 33 stykker tøj – inklusiv “tilbehør”. Jeg elsker personligt at være omgivet af få ting, men kan ikke helt selv komme ned på antallet 33. – Har netop talt antallet i mit skab: ca, 37-38 stykker tøj. – 2 par jeans, 3 par bukser, 5-6 skjorter, 4 bluser, 4 cardigans, 4 jakker, 3 kjoler, 2 nederdele, 4 par støvler, 2 par sko, et par gummisko…+ overtøj.
  Kig evt. inspiration på sitet: Be more with less.
  Og Jo, lad os endelig dele ud af projektet! Jeg er med;-)

 4. Og..for resten: Jeg har givet mig selv denne udfordring i januar-måned: Jeg smider 5 ting ud Hver dag i hele måneden!! (I dag: En fransk kaffe-kande til at sætte direkte på komfuret(Bruges aldrig, da vi drikker nes-kaffe), En lommelærke(En gave, aldrig brugt), En urtepotte, en køkkenkniv og en køkkenskål.

  Når januar er gået må vores hjem indeholde 150 færre ting…;-)
  Og det skal lige nævnes, at jeg meget ofte smider ud. Men følelsen af at være omgivet med færre ting – giver en skøn fri energi….
  Nogen, der kender til dette?
  D

  1. skønt at blive befriet for “overvægt” kender det godt – men smider du det decideret ud? Er der ikke nogen, der kan bruge det, så det kan få et nyt liv?

  2. Øhhh….. Skøn energi….Helt godt er det jo ikke rigtigt……..Det er som om lektien ikke rigtigt er sunket helt ind. Hvis du bare smider helt brugbare ting ud, som f.eks. netop din mocca kande (hvor du jo – hvis der overhovedet var fejl på dimsen, kunde købe nye pakninger = 2 stk.: 19,00 d.Kr. og anvende den i en uendelighed) – nej, så er meget lidt opnået.
   Tag dog og giv tingene væk. Brug lommelærken til shampoo/lotion/sololier – eller noget andet du ikke vil ha’ ud i tasken på en weekendtur. Sælg ting i den blå avis til en lav pris, så kommer der også nogen og henter det for dig. Opdag at der er et opslag på DBA.dk, som hedder bortgives.

   Tingene skal TILBAGE i kredsløbet.

   Igår savede jeg en plade lidt ned i mål, så den kunne bruges til et andet formål. Hvorfor er dette interessant?
   Jo fordi det var en plade af massiv teak. Et stykke træ som måske blev skovet i en tropisk skov i 1970’erne. En stamme som havde stået på roden i århundreder

   træet var af fuldstændig uforlignelig kvalitet, stavlimet med gennemgående stave. Prøv lige at tænke det igennem: Prøv at se den sø af marinediesel og tung fuelolie som fik stammen herop. Så læg lige opskæringen oveni. Men derudover er teaken efterhånden så sjælden at det ville koste en formue at genanskaffe pladen.
   Så hvor kom pladen fra: Jo, den var sat ud som storskrald……Den var bestemt til at ende på
   forbrændingen. Forbrændingen, det er der hvor din moccakande også er nu, og den enorme energimængde som er gået til at bryde malmen, fragte, smelte, støbe barrer, transporterer igen, smelte igen, støbe, fræse, emballere igen, distribuere, er nu forvandlet til en slagge som er så opblandet med andre metalrester (også tungmetaller) at den må behandles som permanent deponi.
   Giftig og uanvendelig.
   Jeg vil ikke bebrejde dig den ‘dameblads’-visdom som skinner igennem dit indlæg. Det er en begyndelse, og det er ikke helt ringe endda. Men for pokker: Hvis du alene har et livsstils sigte, som handler om dig selv, om din egen intimsvære…………tjaah, så synes jeg nærmest det er lidt provokerende.

   P.S. Aluminium er i øvrigt en af de metaller som er kendetegnet ved at kunne anvendes – igen og igen og igen ..osv. Det er dyrt at smelte malmen første gang, men herefter kan materialet extruderes. Din mocca kande var med næsten 100% sikkerhed lavet af aluminium.
   Hilsen Peter S

 5. Tøj går naturligvis videre…Til kollegaers børn, eller til genbrug.
  Større ting sættes på Genbrugsstationen, så andre kan snuppe det – Men noget, smides også ud.

 6. Hej. Jeg vil godt være med. I forvejen er mit skab fyldt af genbrugstøj. Men jeg er på INGEN nye køb. God ide med at rydde op og smide ud. Mit nytårsforsæt er 5 ting pr uge. Og jeg kan godt lide at give andre ting, men man skal også passe på at man ikke giver “aben” videre.

  1. Hej Mette – tjek Frederikkes nye gruppe på Facebook Non Shoppers Unanonymous og meld dig til. KH Trine

 7. Hej
  Kan ikke finde sitet på FB???

  1. hmmm, og man kan ikke linke herfra til Facebook – prøv at sende mig en mail på kontakt@nojsom.dk, så kan vi prøve ad den vej. kh Trine

 8. Hej D, må blot komplimentere din elegante håndtering af Peters arrogante og indbildske indlæg. Åh mænd nogle gange.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk menu