Jeg bliver nogle gang spurgt om, hvorfor jeg gider at gå rundt og spare og være så nærig.

Men jeg er ikke nærig – jeg er nøjsom. Og for mig er der en kæmpeforskel.

Nærigpinde klamrer sig til hver eneste øre de har. Nøjsomme bruger pengene på den smartest mulige måde. Nærighed ødelægger kvaliteten af dit liv. Nøjsomhed hjælper dig til at få et bedre liv. Nærige mennesker risikerer deres helbred, deres ejendele eller deres omdømme blot for at spare nogle kroner. En nøjsom person ved, når det er tid til at give dem gas – og gør det med glæde, men på sine egne betingelser.

For eksempel kan en nærigpind blive ved med at sove i en 30-årig gammel seng, fordi han er for nærig til at købe en ny. Er man nojsom vil man erstatte den med en ny for at undgå dårlig ryg, men selvfølgelig tjekke markedet for den seng, der har den bedste sammenhæng mellem pris og kvalitet, før man køber den.

At spare på madbudgettet kan være nøjsomt, hvis man vælger gode fødevarer, der er på tilbud. Hvis man bare lever af  pasta og dåsetomater for at spare, sætter man sit helbred på spil. Hvis du har brug for gratis internetadgang vil en nøjsom person gå på biblioteket. Den nærige vil snylte på en nabos ubeskyttede WiFi-signal.

Det kan være nojsomt at handle i lavprisvarehuse, på loppemarkeder, ved lagersalg og udsalg generelt, men for mig er det utrolig vigtigt, at det nojsomme aldrig bliver billigt, tarveligt, dårlig kvalitet eller dårlig stil. Derfor kunne jeg f.eks. aldrig drømme om at købe:

  • Billigt tøj, der ikke passer eller klæder nogen – heller ikke til mine børn
  • Brugt fodtøj – med undtagelse af lettere brugte fodboldstøvler
  • Billig mad i dårlig kvalitet
  • Upassende gaver bare fordi de lige er billige
    Apropos gaver. At give gaver videre man selv har fået og lade som om de kommer fra en selv,  synes jeg er totalt dårlig stil. Pak det dog op og giv det gerne videre med kommentaren – det her har jeg ikke så meget brug for, er det noget for dig?

At låne kan være nøjsomt eller virkelig pinligt. Husk at låne din motorsav ud til den ven med kassevognen, der hjalp dig med at flytte. Men vær aldrig den type, der udelukkende låner for at undgå at købe sit eget.

Nogle mennesker dropper forsikring, tandlægebesøg og sygeforsikring for at spare penge. Det er en virkelig dårlig idé. Regelmæssige tandlægebesøg og sundhedsundersøgelser kan fange små problemer, før de bliver alvorlige. At droppe sine forsikringer er ikke bare nærigt. Det er dumt. Heldigvis er jeg ikke det. Jeg er nøjsom.

At være nøjsom er for mig ikke et spørgsmål om at sidde og se bankkontoen vokse og min livsstil har bl.a. givet mig mulighed for at bo i et skønt hus, at arbejde 30 timer om ugen, så jeg har tid til alt det andet, jeg gerne vil i livet – bl.a. være sammen med mine børn, mine projekter som nojsom, at skrive bøger og alt det andet i livet, der også giver mig værdi. Men mine venner og min familie ved også, at jeg er gavmild med min tid og det jeg har – hjertens gerne giver en omgang eller inviterer på en middag. Det har jeg nemlig råd til, fordi der er mange andre ting, jeg ikke bruger mine penge til.