Mad
En tredjedel af al den mad, der produceres smides ud. Samtidig er der mennesker, der sulter. Det er en klimamæssig, økonomisk og etisk udfordring, der vil noget – og den skal vi gøre noget ved. Basta.
20 måder at bruge en rest af kød
Kød er en af de dyreste råvarer i køkkenet og også den, der ’koster’ flest ressourcer at producere. Derfor skal det bruges – til sidste bid.
Billig mad – kærlighed til kål
Jeg er opvokset med at spise virkelig billigt – og billigt ikke er det samme som dårligt. Vi vidste altid, hvad der var i sæson, hvad der var på tilbud, hvad det kunne betale sig at købe store mængder af, hvor der var et frugttræ, hvor æbler og pærer ikke blev plukket...
9 tips til et klimavenligt og billigt køkken
Mad, måltider og gæster er vigtige ting for mig. Men vi spiser ikke dyrt. Vi spiser næsten kun økologisk, også det dyre kød prioriterer jeg, men det betyder så også, at vi ikke får kød hver dag, at vi aldrig smider mad ud, at jeg planlægger en del, og at jeg bruger min fryser meget.
Respekt for mad
Vi smider hver dag en masse mad ud, som kan bruges til at koge suppe på eller lave fond af, hvis man har sig det for øje. Ofte synes vi bare, at der er for lidt at gøre godt med her og nu, og at det er for besværligt. Her er løsningen.
10 måder du kan bruge dit ikke-helt-friske brød
Lige så lækkert det er med lunt friskbagt brød, lige så perfekt er det med daggammelt brød til nogle opskrifter.
Undgå spild af frugt & grønt
Frugt & Grønt skal ikke smides ud, hvis det overhovedet er muligt at undgå. Her en række tips til, hvordan det kan bruges.
Tøm skabene
I januar får mit spisekammer og skufferne med kolonialvarer en ordentlig omgang. Jeg bager knækbrød af diverse kerne- og frørester, vi spiser bulgur i stedet for ris, dåser med oliven, kokosmælk og tomater kommer til live. Jeg laver pastasalater af diverse pastaposer,...
Nu kan jeg bage rugbrød
Ny opskrift på rugbrød Jeg har i lang tid selv bagt rugbrød. For min familie er der et par tusind at spare om året, men efterhånden var jeg blevet lidt træt af den gamle opskrift. En veninde præsenterede mig for nylig for en ny opskrift, som min familie og jeg er...
Respekt for maden
At stoppe med at smide mad ud er nok det enkelte initiativ, der kan spare en for flest penge i budgettet. Tal viser, at en tredjedel af al mad, der produceres bliver smidt ud. Samtidig er bekæmpelse af madspild - eller respekt for maden, som jeg foretrækker at kalde...
Mad af rester
Et halvt løg, et stykke ingefær, resten af en chili. Lidt gær og en kvart bouillon-terning. Alt sammen rester, der kendetegnes ved, at man som regel kun bruger lidt af dem og i gamle dage (mine gamle dage) røg resten ud. Nu har jeg i stedet lavet en lille bøtte i...
En ny tid
I aftes da jeg åbnede køleskabet for at finde ud af hvad vi skulle spise til aften kom jeg til at tænke på, hvor meget mit tankesæt har ændret sig det seneste år. Før lavede jeg altid " en ret" hver aften. Altså kød, ris/pasta/kartofler og grønt. Ikke at det ikke var...
Hvornår er en avocado moden?
Der er ingen tvivl om, at avocado ikke er den mest klimavenlige fødevarer, der findes. Men har man købt den er der så meget desto mere grund til at få den spist. Er du også i tvivl om, hvornår en avocado er moden? Jeg har i hvert fald smidt mange avocadoer ud, fordi...
Spar tid og penge og køb dagligvarer på nettet
Jeg har længe gerne villet prøve at skabe et overblik over om det kan 'betale sig' at købe ind på nettet. Når jeg skriver 'betale sig', så tænker jeg både prismæssigt og tidsmæssigt. Det koster lidt ekstra at købe ind på nettet - der er for nogle selskabers...
Billige friske krydderurter
Friske krydderurter er jeg storforbruger af - og er den ene ting alle kan have i deres vindueskarm. Køb enten gode store bøtter på planteskolen og pas dem godt eller så dem fra frø. Her har jeg bredbladet persille og basilikum på vej – og som altid karse i flere...
Spis rester – en udfordring
Er I med på en udfordring? Man kan ikke have alting i huset altid. Slet ikke I de mange små husstande, der er så mange af I disse år. Men der var jo lige dengang, hvor man skulle have gæster og man syntes det var vigtigt med trøffelolie, eller et helt bestemt...
Lav en smoothie
Har du også nogle gange frugt liggende, der er er ved at blive overmoden og dermed risikerer at blive smidt ud? Så skyl det, skær det i stykker og frys det ned. På den måde har du altid ingredienser til en smoothie.
Slut med 3 for 2
Forleden fik jeg denne mail fra Anne i København: Hej følger din fine webside og synes, det er en super idé. Som enlig forsøger med et stramt budget kender jeg mange af "fiduserne", men noget irriterer mig altid, når jeg handler: Mange supermarkeder har rabat, hvis...
3 typiske madrester – og hvad du kan gøre ved dem:
Mad af rester: Rester af kogt ris. Lav Nasi Goreng – steg risene på panden, suppler med små tern af løg, peberfrugt, gulerødder, hvidløg, broccoli, frosne ærter, forårsløg, hvidkål eller stort set hvilken som helst form for grøntsat du har i skuffen eller fryseren...
Tuber, bøtter og bægre gemmer på guld
Jeg har svært ved at få det sidste ud af min tandpastatube. Det samme gælder mayonaisen i plasticflasken. Så er der cremen, hvor der altid sidder en betragtelig del tilbage. Ketchuppen, hvor det sidste ikke vil ud. Youghurtkartonen med en ekstra portion. Men også det...
De 5 bedste tips til rester
Mange af os har det dårligt med at smide mad ud - alligevel ender vi tit med at gøre det, fordi vi ikke ved, hvad vi skal gøre af vores rester og så bliver de for gamle. Her er et par tips til at få resterne i spil: Lav ikke en ny ret hver dag – suppler hellere dine...
5 varer du aldrig skal betale fuld pris for
De mest almindelige dagligvarer er dem supermarkederne kæmper mest for at kunne tilbyde billigst. De ved, at lægger forbrugerne de indkøb hos dem, så køber de nok også alt det andet der. Derfor skal du aldrig betale fuld pris for: Bleer Øl og sodavand Rugbrød Smør...
Camilla Plum laver mad af rester
Vi smider hver dag en masse varer ud som kan bruges til at koge suppe på eller lave fond af, hvis man har sig det for øje. Man synes bare, det er for lidt at gøre godt med. Hvis man i fryseren sætter tre bøtter med låg: En til kød, ben, fedtkanter, trævler fra...
Tø op i køleskabet
Det kan godt betale sig at tø sine frostvarer op i køleskabet. Dels nedsætter det elforbruget til køleskabet i den tid, det frosne ligger og tør op. Dels er kødkvaliteten af de ting, du tør op bedre, når det tør langsomt. Tø op!
Fem trin til en frisk og nojsom fryser
Ser din fryser ud som på billedet? Så er der guld at hente: Næst efter min nye energibesparende bil, er min store fryser, den ene ting, der har betydet den største mulighed for at spare i min husholdning. Hvert år smider alle danske familier, hvad der svarer til 100...
Hvad er din LiLo-faktor
Det er ikke sjovt at have mig stående i køen bag dig i supermarkedet. Efterhånden spotter mit trænede blik øjeblikkeligt, hvor meget LiLo (Ligegyldigt Lort), du har læsset op og lynhurtig beregner jeg, hvad det koster dig. LiLo er f.eks. endnu et blomstret vattæppe,...
5 varer du skal holde op med at købe – og lave selv.
Brød er det oplagte sted at starte, hvis man ønsker at spare på husholdningsbudgettet, men for mange er det også uoverkommeligt at komme igang. Min egen erfaring er, at er jeg inde i rutinen går det let og jeg får lavet dej imens jeg alligevel laver mad eller vasker...
Brændte mandler
Det er ikke så svært og dejlig billig slik: 200 g. vand 200 gr. sukker 200 gr. mandler Alle ingredienser hældes i en pande og der røres lystigt rundt. I begyndelsen ser det ud til, at man er ved at koge mandlerne, men bare rolig. Når vandet fordamper...
Græskarsuppe og ristede kerner
Det er sjovt at lave græskarmænd - men ærgerligt at smide kødet og kernerne ud. Det kan sagtens bruges. 500 gr. græskarkød 2 løg 1 fed hvidløg 2 tsk. rosmarin 1/2 tsk koriander 1 liter bouillon 1 dl. piskefløde Sauter det grofthakkede græskarkød i olie sammen med løg,...
Lav madpakken selv
Det er nemt at blive fristet - både økonomisk og kaloriemæssigt i kantinen. Og selvom mange virksomheder giver et klækkeligt tilskud til kantineordningen er der for de fleste penge at spare ved at tage madpakken med selv. Når man ved, at hver eneste dansker smider ca....
Bøtter er svaret på madpakkespørgsmålet
For pokker, hvor skal man smørre mange madpakker igennem sit liv med 2-3 børn i husstanden. Kombineret med det faktum, at danskerne smider omkring 65 kilo mad pr. person ud om året gør jo, at en del af de rester, bør kunne anvendes i madpakken og det kan de. Hos os...
TRINE BAADSGAARD
NOJSOM.DK
Drevet og skrevet af Trine Baadsgaard
forfatter, yogalærer & coach
KONTAKT
+45 20 67 63 45
kontakt@nojsom.dk