Mad

En tredjedel af al den mad, der produceres smides ud. Samtidig er der mennesker, der sulter. Det er en klimamæssig udfordring, der vil noget og den skal vi gøre noget ved. Basta.

9 tips til et klimavenligt og billigt køkken

9 tips til et klimavenligt og billigt køkken

Mad, måltider og gæster er vigtige ting for mig. Men vi spiser ikke dyrt. Vi spiser næsten kun økologisk, også det dyre kød prioriterer jeg, men det betyder så også, at vi ikke får kød hver dag, at vi aldrig smider mad ud, at jeg planlægger en del, og at jeg bruger min fryser meget.

read more
Respekt for mad

Respekt for mad

Vi smider hver dag en masse mad ud, som kan bruges til at koge suppe på eller lave fond af, hvis man har sig det for øje. Ofte synes vi bare, at der er for lidt at gøre godt med her og nu, og at det er for besværligt. Her er løsningen.

read more
Tøm skabene

Tøm skabene

I januar får mit spisekammer og skufferne med kolonialvarer en ordentlig omgang. Jeg bager knækbrød af diverse kerne- og frørester, vi spiser bulgur i stedet for ris, dåser med oliven, kokosmælk og tomater kommer til live. Jeg laver pastasalater af diverse pastaposer,...

read more
Nu kan jeg bage rugbrød

Nu kan jeg bage rugbrød

Ny opskrift på rugbrød Jeg har i lang tid selv bagt rugbrød. For min familie er der et par tusind at spare om året, men  efterhånden var jeg blevet lidt træt af den gamle opskrift. En veninde præsenterede mig for nylig for en  ny opskrift, som min familie og jeg er...

read more

Respekt for maden

At stoppe med at smide mad ud er nok det enkelte initiativ, der kan spare en for flest penge i budgettet. Tal viser, at en tredjedel af al mad, der produceres bliver smidt ud. Samtidig er bekæmpelse af madspild - eller respekt for maden, som jeg foretrækker at kalde...

read more
Mad af rester

Mad af rester

Et halvt løg, et stykke ingefær, resten af en chili. Lidt gær og en kvart bouillon-terning. Alt sammen rester, der kendetegnes ved, at man som regel kun bruger lidt af dem og i gamle dage (mine gamle dage) røg resten ud. Nu har jeg i stedet lavet en lille bøtte i...

read more
En ny tid

En ny tid

I aftes da jeg åbnede køleskabet for at finde ud af hvad vi skulle spise til aften kom jeg til at tænke på, hvor meget mit tankesæt har ændret sig det seneste år. Før lavede jeg altid " en ret" hver aften. Altså kød, ris/pasta/kartofler og grønt. Ikke at det ikke var...

read more
Hvornår er en avocado moden?

Hvornår er en avocado moden?

Der er ingen tvivl om, at avocado ikke er den mest klimavenlige fødevarer, der findes. Men har man købt den er der så meget desto mere grund til at få den spist. Er du også i tvivl om, hvornår en avocado er moden? Jeg har i hvert fald smidt mange avocadoer ud, fordi...

read more
Spar tid og penge og køb dagligvarer på nettet

Spar tid og penge og køb dagligvarer på nettet

Jeg har længe gerne villet prøve at skabe et overblik over om det kan 'betale sig' at købe ind på nettet. Når jeg skriver 'betale sig', så tænker jeg både prismæssigt og tidsmæssigt. Det koster lidt ekstra at købe ind på nettet - der er for nogle selskabers...

read more
Billige friske krydderurter

Billige friske krydderurter

Friske krydderurter er jeg storforbruger af - og er den ene ting alle kan have i deres vindueskarm. Køb enten gode store bøtter på planteskolen og pas dem godt eller så dem fra frø. Her har jeg bredbladet persille og basilikum på vej – og som altid karse i flere...

read more
Spis rester – en udfordring

Spis rester – en udfordring

Er I med på en udfordring? Man kan ikke have alting i huset altid. Slet ikke I de mange små husstande, der er så mange af I disse år. Men der var jo lige dengang, hvor man skulle have gæster og man syntes det var vigtigt med trøffelolie, eller et helt bestemt...

read more
Lav en smoothie

Lav en smoothie

Har du også nogle gange frugt liggende, der er er ved at blive overmoden og dermed risikerer at blive smidt ud? Så skyl det, skær det i stykker og frys det ned. På den måde har du altid ingredienser til en smoothie.

read more

Slut med 3 for 2

Forleden fik jeg denne mail fra Anne i København: Hej følger din fine webside og synes, det er en super idé. Som enlig forsøger med et stramt budget kender jeg mange af "fiduserne", men noget irriterer mig altid, når jeg handler: Mange supermarkeder har rabat, hvis...

read more
3 typiske madrester – og hvad du kan gøre ved dem:

3 typiske madrester – og hvad du kan gøre ved dem:

Mad af rester: Rester af kogt ris. Lav Nasi Goreng – steg risene på panden, suppler med små tern af løg, peberfrugt, gulerødder, hvidløg, broccoli, frosne ærter, forårsløg, hvidkål eller stort set hvilken som helst form for grøntsat du har i skuffen eller fryseren...

read more

Tuber, bøtter og bægre gemmer på guld

Jeg har svært ved at få det sidste ud af min tandpastatube. Det samme gælder mayonaisen i plasticflasken. Så er der cremen, hvor der altid sidder en betragtelig del tilbage. Ketchuppen, hvor det sidste ikke vil ud. Youghurtkartonen med en ekstra portion. Men også det...

read more

De 5 bedste tips til rester

Mange af os har det dårligt med at smide mad ud - alligevel ender vi tit med at gøre det, fordi vi ikke ved, hvad vi skal gøre af vores rester og så bliver de for gamle. Her er et par tips til at få resterne i spil: Lav ikke en ny ret hver dag – suppler hellere dine...

read more

5 varer du aldrig skal betale fuld pris for

De mest almindelige dagligvarer er dem supermarkederne kæmper mest for at kunne tilbyde billigst. De ved, at lægger forbrugerne de indkøb hos dem, så køber de nok også alt det andet der. Derfor skal du aldrig betale fuld pris for: Bleer Øl og sodavand Rugbrød Smør...

read more

Camilla Plum laver mad af rester

Vi smider hver dag en masse varer ud som kan bruges til at koge suppe på eller lave fond af, hvis man har sig det for øje. Man synes bare, det er for lidt at gøre godt med. Hvis man i fryseren sætter tre bøtter med låg: En til kød, ben, fedtkanter, trævler fra...

read more

Tø op i køleskabet

Det kan godt betale sig at tø sine frostvarer op i køleskabet. Dels nedsætter det elforbruget til køleskabet i den tid, det frosne ligger og tør op. Dels er kødkvaliteten af de ting, du tør op bedre, når det tør langsomt. Tø op!

read more

Fem trin til en frisk og nojsom fryser

Ser din fryser ud som på billedet? Så er der guld at hente: Næst efter min nye energibesparende bil, er min store fryser, den ene ting, der har betydet den største mulighed for at spare i min husholdning. Hvert år smider alle danske familier, hvad der svarer til 100...

read more

Hvad er din LiLo-faktor

Det er ikke sjovt at have mig stående i køen bag dig i supermarkedet. Efterhånden spotter mit  trænede blik øjeblikkeligt, hvor meget LiLo (Ligegyldigt Lort), du har læsset op og lynhurtig beregner jeg, hvad det koster dig. LiLo er f.eks. endnu et blomstret vattæppe,...

read more

5 varer du skal holde op med at købe – og lave selv.

Brød er det oplagte sted at starte, hvis man ønsker at spare på husholdningsbudgettet, men for mange er det også uoverkommeligt at komme igang. Min egen erfaring er, at er jeg inde i rutinen går det let og jeg får lavet dej imens jeg alligevel laver mad eller vasker...

read more

Brændte mandler

Det er ikke så svært og dejlig billig slik:   200 g. vand 200 gr. sukker 200 gr. mandler Alle ingredienser hældes i en pande og der røres lystigt rundt. I begyndelsen ser det ud til, at man er ved at koge mandlerne, men bare rolig. Når vandet fordamper...

read more

Græskarsuppe og ristede kerner

Det er sjovt at lave græskarmænd - men ærgerligt at smide kødet og kernerne ud. Det kan sagtens bruges. 500 gr. græskarkød 2 løg 1 fed hvidløg 2 tsk. rosmarin 1/2 tsk koriander 1 liter bouillon 1 dl. piskefløde Sauter det grofthakkede græskarkød i olie sammen med løg,...

read more

Lav madpakken selv

Det er nemt at blive fristet - både økonomisk og kaloriemæssigt i kantinen. Og selvom mange virksomheder giver et klækkeligt tilskud til kantineordningen er der for de fleste penge at spare ved at tage madpakken med selv. Når man ved, at hver eneste dansker smider ca....

read more
Bøtter er svaret på madpakkespørgsmålet

Bøtter er svaret på madpakkespørgsmålet

For pokker, hvor skal man smørre mange madpakker igennem sit liv med 2-3 børn i husstanden. Kombineret med det faktum, at danskerne smider omkring 65 kilo mad pr. person ud om året gør jo, at en del af de rester, bør kunne anvendes i madpakken og det kan de. Hos os...

read more

Lisbeth fryser sensommerens guld

Ti kilo brombær ligger nu i fryseren til vinterens smoothies. Tak kære gavmilde brombærhegn for gratis at vitaminisere vinteren. Frysning af sensommerens goder er et must - vitaminerne holder.... og samtidig blir jeg aldrig syg... 7-9-13.... Æblerne ryger også i...

read more

NOJSOM

Hverdags-bæredygtighed til medarbejdere og forbrugere

TRINE BAADSGAARD

KONTAKT

20 67 63 45

kontakt@nojsom.dk

Tilmeld Nyhedsbrev

Modtag hver måned grønne tips og inspirerende historier om mennesker, der skridt for skridt går i en grønnere retning.

Tak for din tilmelding