Jeg er opvokset med at spise virkelig billigt – og billigt ikke er det samme som dårligt.
Vi vidste altid, hvad der var i sæson, hvad der var på tilbud, hvad det kunne betale sig at købe store mængder af, hvor der var et frugttræ, hvor æbler og pærer ikke blev plukket og at vi skulle forbi valnøddetræet i en øde have, når det havde stormet, ligesom vi havde helt styr på, hvor de gode nødde- og brombær hegn i nabolaget var og hvornår de skulle plukkes. Vi overspiste heller aldrig – det var mad nok, men ikke overdådige mængder.
Der er nemlig en kæmpe forskel på billig og dårlig. Og den gode nyhed er, at mange råvarer er virkelig billige. Afgrøder i sæson, mindre kendte udskæringer, suppehøns og mange andre. En af mine yndlingsafgrøder er kål, som vi spiser rigtig meget af – og jeg finder på flere og flere måder at bruge det på…hvidkål, palmekål, rødkål, spidskål, blomkål, grønkål er alle i sæson nu og billig sund og nem mad.
- Du kan starte med at bytte al salat ud med f.eks. fintsnittet spidskål – det gør salaten tungere og mere mættende – jeg bruger nu kål i cæsarsalaten, til carpaccioen, som finthakket tilbehør til hver eneste måltid i stedet for ’grøn salat’.
- Herudover steger vi kål grofthakket på panden med asiatiske krydderier – ingefær, chili, fiskesovs, så behøver der kun komme lidt eller ingen små stykker kød i. Vi spiser det med pinde og med soja over.
- Jeg blancherer bladene på spids- eller savoykål og ruller dem omkring grønt og evt. en kødrest til grønne wraps
- De sprøde blade ryger i madkassen som gnavegrønt
- Finthakket kål er glimrende som fyld i fars og gryderetter
- Fint hakket kål i glade farver er en udmærket erstatning for f.eks. kartofler, pasta og ris og smager godt med ’sovs’ på til sammenkogte retter.
Velbekomme!