Jeg synes det er svært med gaver efterhånden, for jeg synes ikke, jeg mangler noget og det gør de fleste af dem, jeg kender heller ikke. De fleste af dem, jeg er på gaver med, har problemer med at finde på, hvad de rent faktisk ønsker sig (!). Dette gælder også min teenager.

Bevares – der er altid ny elektronik, men de priser rækker mit gavebudget sjældent til. Hvis der er noget, folk virkelig mangler eller ønsker sig, så har de som regel selv købt det. Den rituelle udveksling af gaver er efterhånden så meningsløs, hvis man ’bare’ har været i en isenkræmmer og købt endnu en skål eller et køkkenredskab, der skam er en okay gave, men så heller ikke mere.

Derfor prøver jeg altid selv at give gaver, der viser ,at jeg kender og kerer mig om dem, jeg gir’ gaver. Og jeg bliver så glad, når nogle giver mig gaver, hvor jeg kan mærke, at der er tænkt over netop det, hvad jeg ville blive glad for.

Og se nu her, min gavekurv fra en, der kender mig rigtig godt: Nyopgravede kartofler, ærter, årgangsportvin, hjemmelavet syltetøj, en god flaske hvidvin, ærter, saltlakridser, valnødder fra en have og en stak af min yndlingskrydsord.

Jeg bevæger mig også selv så småt i den retning. Som regel ’køber’ jeg oplevelser. Det kan både være dyre ting som f.eks. teaterbilletter, men ofte noget mindre. Til inspiration kan du her se en række af de gaver, jeg har givet de seneste år:

 • En tur til flyvergrillen ved Kastrup Lufthavn inkl. hotdogs.
 • Billetter til hele familien til Det Kongelige Teaters forestillinger i Dyrehaven.
 • Cykeltur langs den lokale å inkl. forplejning undervejs (frokost på en kro/lækker madkurv/is).
 • Rundvisning i lokalområdet med lokal guide (mig).
 • Private svømmetimer (af mig til en, der gerne ville lære at svømme) .
 • Billetter til et løb – nogle gange et familieløb, der kombineres med venner og madkurv.
 • En picnictur i skoven med lækker madkurv og indlagte lege.
 • Shelterture, hvor vi overnatter i det fri.
 • En dag på Naturcenter Vest på Amager – her kan man leje cykler, ride på heste, fodre får, lære at snitte, bygge drager, lave fuglekugler, støbe dyrespor i gips og meget andet. Der er bålpladser, så man kan lave bål og riste pølser, skumfiduser og popcorn. Der findes masser af andre naturcentre i hele landet.
 • Weekendture rundt i Danmark for at se Himmelbjerget, Dybbøl Mølle, Vesterhavet, Danfoss Universe, Skagen osv. Vi bor via airbnb.com, på vandrehjem eller i campinghytter.
 • Da mine børn var små, fik de ofte en ’bestemme-dag’ i fødselsdagsgave. Så måtte de bestemme en hel dag, hvad vi skulle lave. Ofte indbefattede det en tur til Experimentarium eller Tivoli eller f.eks. deres livret eller deres yndlingsspil. Ved efter-middagstid var de som regel blevet trætte af at bestemme.
 • Klippekort til gode gerninger og tjenester (f.eks. morgenmad på sengen, havearbejde, praktisk hjælp, massage, en tjener i en time etc.).
 • Et symaskine-kursus til min datter inkl. sykurv med stof og tilbehør.
 • Noget især børnefamilier bliver glade for, er gaver, som de selv skal lave noget ud af. Altså udstyr eller kits af en art. F.eks. et kit, så man kan gå i gang med karamel-produktion, kit til at bage cupcakes, kit til at støbe dyrespor, kit til at koge bolsjer, kit til at støbe lys m.m. Den slags udstyr kan man få i hobbyforretninger eller selv sammensætte, hvilket gør det mere personligt og ofte også billigere.
 • Jeg har også givet andre voksne kits, f.eks. en veninde, der fik et sushi kit, og en anden, der fik et kit med alt til at lave thailandsk mad.

Så er der alle de hjemmelavede gaver, hvis du er til det? Her er vi mere i afdelingen med værtindegaver, små gaver til naboerne til jul etc.

 • Et glas hjemmelavet syltetøj.
 • Hjemmesyltede rødbeder i et flot glas.
 • En hjemmelavet saltscrub til kroppen.
 • Et friskbagt rugbrød.
 • En pose nybagte boller.
 • Friske æg (hvis du har høns).
 • Chutney lavet af frugt, løg og krydderier.
 • Hjemmelavet pickles.
 • Tomater/agurker fra drivhuset (hvis du har et).
 • Et bundt blandede friske krydderurter med en smuk sløjfe omkring.
 • Blomster fra haven eller grøftekanten med et smukt bånd.
 • Frø fra dine smukkeste blomster, hældt i en fin pose med en lille hilsen.

Jeg vil lige slutte med en skøn historie om Lone, der i julegave forærede sit barnebarn Nanna et symaskinekursus, så hun kunne lære at sy.

Læs her, hvad hun skriver:

“Jeg forærede mit barnebarn Nanna et symaskinekursus i julegave.

Det var en formel information med angivelse af indhold og underviser (mig), bestående af 10 klip af en times varighed med en afsluttende eksamen og efterfølgende diplom. Kurset bestod af en basisdel med at tråde, spole, skifte nål, vælge stinglængde og –type.

Denne del blev repeteret hver gang vi havde kursus – typisk 2 timer ad gangen. Og så lærte hun at bruge metoderne. Syede dukketøj, en bluse til sig selv, en grillhandske, brødkurv etc.

Afslutningsvis kom hun til eksamen i basisdisciplinerne.”

Lone fik lært sit barnebarn at sy og fik samtidig en aktivitet at være sammen om. Jeg synes det er en vildt godt idé.

Har du overvejet, at du også kan give gaver, der øser ud af den viden, du har?  Selv har jeg f.eks. jævnligt givet gaver i form af kurser til familiens ældre i brug af Skype, Ipad, Facebook og så videre.

Eller er der noget, du kunne ønske dig, at dine venner eller familie kunne lære dig? At lave farmors leverpostej, venindens geniale lagkage, at beskære træer, at holde høns?