En af de kogebogsforfattere, der har lært mig meget om at bruge ressourcerne optimalt, er Camilla Plum, der med egne ord koger suppe på en pølsepind. Vi smider hver dag en masse mad ud, som kan bruges til at koge suppe på eller lave fond af, hvis man har sig det for øje. Ofte synes vi bare, at der er for lidt at gøre godt med her og nu, og at det er for besværligt. Her er løsningen.

Her kommer en let løsning:

Organiser tre bøtter med låg i fryseren:

  • En boks til kød, ben, fedtkanter, trævler fra kødhakkeren, hønseskrog og alt, hvad der er frisk, fersk eller kogt kød.
  • En boks til grøntsager; tomat- og agurkeender, persillestilke, poretoppe, rester af hakket løg, trætte krydderurter, kålstokke, uspist råkost, salater og alle de små stykker, rester og ender, man ellers smider ud.
  • I den sidste boks kommer du fisk og fiskeben

Når en boks er fuld, tages den op, indholdet vurderes og suppleres med, hvad man synes, der mangler af urter, krydderbuket og løg. Imens man alligevel laver mad, koger man suppen godt en time, sir den, og smager den til. Eller kog den ind i flere timer, og brug den til fond. Brug suppen eller fonden med det samme, eller frys den ned igen – så er der nem suppe og sovs en anden dag.

Visse ting er dog uegnede til suppe: Sild, makrel og røget fisk, røget kød fryses ned for sig, da det er godt til nogle ting – f.eks. ærte- og kålsupper – og rædsomt til andre ting.

Der må kun bruges absolut lækre, friske ting. Det er ikke en skraldespand. Der skal også være balance i tingene, for meget kål og agurk er f.eks. ikke godt.