At stoppe med at smide mad ud er nok det enkelte initiativ, der kan spare en for flest penge i budgettet. Tal viser, at en tredjedel af al mad, der produceres bliver smidt ud. Samtidig er bekæmpelse af madspild – eller respekt for maden, som jeg foretrækker at kalde det et af de områder, hvor dig og mig kan være med til at gøre en stor forskel for klimaet.

Jeg besluttede for en del år siden, at jeg intet ville smide ud. Jeg er ret god til det i forvejen, men alligevel er det utroligt, hvad der sker, når man har taget sådan en beslutning. Man bliver kreativ.

Rester af ris ryger med soja og snittede grøntsager i en boks til næste dags madpakker, en pølsetump bliver lunet med et spejlæg søndag morgen, en rest müsli ryger i bolledejen, en klump ost rives og smeltes på en rugbrødsendeskive i ovnen og bliver til supplement til en suppe. Triste grøntsager får skåret bunden af og bliver puttet i iskoldt vand – snart strutter de igen. Engang imellem tømmer jeg grøntsagsskuffen for de triste elementer, skræller og koger det, blender det og smager til og har så en skøn fyldig suppe. Brødendeskiver tørrer jeg og laver det til ymerdrys eller rasp, gamle runkne æbler får nyt liv i blenderen med et stykke ingefær, bananer på vej mod sidste salgsdato fryses i skiver og bruges som fyld i smoothies, rester af piskefløde fryses ned i isterningposer og giver pift til sovsen – ja jeg kunne blive ved.

Der er heldigvis flere der begiver sig af med gode ideer til restemad.

Forbrugerrådet har lavet en resteapp, der hjælper dig på vej – søg i app store på For Resten