Er I med på en udfordring?
Man kan ikke have alting i huset altid. Slet ikke I de mange små husstande, der er så mange af I disse år. Men der var jo lige dengang, hvor man skulle have gæster og man syntes det var vigtigt med trøffelolie, eller et helt bestemt krydderi, en særlig slags mel eller franske linser. Alle disse specialvarer ender ofte på hylden, når man har brugt den teskefuld, man skulle og ryger senere ud. I hvert fald har det hidtil været sådan her i huset.
Lige for tiden kører jeg et ”tøm-skabene-raid”. Det gør jeg ca. hvert halve år. Og det gælder fryser, køleskab og hele mit spisekammer. Er I da sindsyge, hvad jeg har af små mærkelige pastaposer, jeg købte i Italien i sommer, halvfyldte poser med ris af alle slags, dåser med bønner, krydderier, jeg ikke kan huske hvad skal bruge til, dåser med fiskepålæg. Fryseren er fyldt med bøtter af rester af varme retter, pålæg, poser med frosne grøntsager og så videre og så videre. NU VIL JEG HAVE DET TØMT.
Så jeg har besluttet, at vi kun spiser det vi har – og kun må supplere med friske mælkeprodukter, frugt og grønt. Foreløbig er der gået 14 dage og gradvist bliver skabe, hylder og skuffer tømt. Overblikket kommer og vi får mange sjove retter ud af øvelsen – ofte får vi flere retter til et måltid – og igen må jeg konstatere, at sådan en udfordring gør, at man bliver mere kreativ. Og ja – turene til supermarkedet er rigtig billige for tiden.
Kunne være sjovt, hvis nogle af jer vil være med og dele, hvad I får ud af det?
Spis rester.
Hej Nøjsom
Jeg har en anden måde at rydde op på i skabe, jeg er gået på kur/kostomlægning! Hold op hvor skufferne indeholder mange “syndige” ting når man får kigget på kalorieinholdet! så nu har jeg lavet en papkasse jeg tager med på arbejde så mine kollegarer kan få glæde af det, sikker på der nok skal blive udsolgt hurtigt og så er mine skuffer parat til et nøjsomt og sundt udvalg. PS det samme gælder fryseren, har opdaget jeg “havde” en stor forkærlighed for bacon, men næste gang bliver det kalkunbacon der kommer i den.
Flot Christina – og super at tage “resterne” med til kollegerne istedet for at smide ud.
Hvor dejligt at se at du tager emnet op – jeg har netop tømt ud i skabene – besluttede mig for at februar skulle være “tøm skabene” måned og det har været fantastisk. Må så erkende at der faktisk er rigeligt på hylderne til at fortsætte lidt endnu – så vi snupper marts med. Er positivt overrasket over både alle de kreative retter der er kommet ud af det, men bestemt også hvor meget det har betydet for madbudgettet. Jeg har ikke holdt præcist styr på beløbet, men vil sige at jeg har handlet for ca. 1/3 af det beløb jeg normalt har afsat til husholdning på en måned – ikke så ringe endda 🙂
Jeg har opdaget en ny morgenmadsfavorit, ruggrynsgrød, fordi skabet skulle tømmes lidt, jeg fortsætter længe endnu med at bruge løs af mel, dåsetomater osv. som jeg har fået købt i lidt for store mængder.
Aktion “Tøm fryseren” laver jeg også omtrent hvert halve år, men det kunne være køkkenskabene skulle ryge med i “puljen” også.
I løbet af aktionen kan vi godt få to forskellige retter, så er kæresten glad for at slippe for den rest jordskokkesuppe, som jeg er så begejstret for ;-). Så får han til gengæld en rest kødsovs med spaghetti. De tre kyllingelår i fryseren kan jo godt steges og plukkes til en salat med bacon og karrydressing, evt med en rest brød til. De behøver ikke blive spist hele.
Næste gang du køber kød og lægger i fryseren, kan du måske reducere hver pakke med 10-20%, eller lave nogle almindelige pakker og nogle små pakker. Det er en nem måde at reducere kødbudgettet på. I en kødsovs til pitabrød/ spaghetti / tacos kan hakket løg, gulerødder, tomater, bladselleri og andre grøntsager/rester nemt indgå uden at nogen synes det er en væsentlig forringelse.
Bon appetit!
//mie
TAK Mie, for gode tips!