Der findes så mange dejlige måder at bruge sit ikke helt friske brød på. Lige så lækkert det er med lunt friskbagt brød, lige så perfekt er det med daggammelt brød til nogle opskrifter. Hårdt ristet brød med svitsede svampe, bruschetta med olivenolie og hakkede tomater, gratinerede ostebrød til løgsuppen, grillet toast med aubergine.

Det gamle brød skal være tørt, men ikke muggent. Derfor skal det ud af plasticposerne, og stilles et tørt sted. Det tørrer lettere, hvis det er skåret i mindre skiver end et helt brød, og så skal det gå stærkt – tør evt. brødet i ovnen på eftervarmen, når du alligevel har gang i ovnen.

Hapsere er små stykker ristet brød, som kan toppes med hvad som helst. Meget ofte inkluderer vores restemad mindst et fad med hapsere. Tricket er, at de skal være varme – friske fra brødristeren eller ovnen

Rugbrød

  • Helt tynde skiver hårdt ristet rugbrød smager godt med næsten alt på – også med ingenting eller bare med lidt hvidløg og god olie over.
  • Steg små stykker tyndt skåret rugbrød i olie, og lav rugbrødschips. Fantastisk som velkomst-snack med f.eks. gedeost.
  • Rugbrødsrasp er guld til gammeldags æblekage.
  • Lav ymerdrys: Brug eftervarmen, når du alligevel har gang i ovnen. Skær rugbrød i små tern, og vend med brun farin. Fordel på en bageplade, og rist det i ovnen, til det er sprødt. Kør det gennem blenderen, til det ligner ymerdrys.
  • Øllebrød: Sæt rugbrødsrester i blød i vand aftenen inden. Kog op om morgenen, og pisk i det med et piskeris. Tilsæt evt. lidt sukker og et skvæt øl. Spis med kold mælk.

Hvedebrød

  • Krummer: Der skal tørt brød i enhver fars. Blød brødrester ud i vand eller mælk, og kram det tørt, inden det kommes i (fiske) frikadellefarsen eller farsretten.
  • Rasp: Opbevar det tørre brød i kagedåser med tætsluttende låg, og knus det, efterhånden som du skal bruge det, med f.eks. en kagerulle.
  • Pangrattato: Revet italiensk brød, stegt i olivenolie med masser af hvidløg. Brug det til drys på pasta, i salater, over fisk eller kål. En mindre fed version er at bage brødkrummerne sprøde i ovnen. Drys sparsomt med olivenolie, og bag i 200 grader, til de er tørre og sprøde.
  • Croutoner: Lav dem i små eller store terninger eller fingertykke stænger. Det vigtigste er olivenolie og masser af hvidløg. Croutoner kan pifte enhver suppe eller salat op. Rist dem på alle sider på panden eller for en lidt mere fedtfattig version i ovnen.
  • Arme riddere – en brunchklassiker: Tørre skiver brød lægges i blød i pisket æg, mælk og kanelsukker. Steges på begge sider i smør på panden og serveres med sirup.