I disse dage har jeg høstet frø fra bl.a. mine ærteblomster, mine rucolaplanter og valmuerne – og det er faktisk utrolig nemt.

Jeg anede ikke, hvordan jeg skulle gribe det an og jeg synes det er endnu et eksempel på, hvor meget vi har fjernet os fra det mest naturlige i verden – at høste frø til næste år. Men ingen gør det mere – vi kører bare på planteskolen hvert forår og smider et par hundrede kroner på disken. Det er jo idioti.

Det er ufattelig nemt at tage frø fra fra sine blomster og afgrøder. Samtidig er der en del at spare, når turen går til planteskolen til foråret. Jeg bruger også frøene som små værtindegaver og bytteposer med veninderne – det er så hyggeligt i løbet af vinteren og gå og glæde sig til spirernes tid. .

Det allervigtigste for at frøene kan spire til næste år er, at de er helt tørre. Lad derfor frøene sidde på planten til de er godt brune og modne, men inden de falder helt af af sig selv. Saml frø eller frøkapsler sammen og spred dem ud på et fladt og  lunt og luftigt sted uden direkte sollys. Efter nogle dage, når de er godt tørre , lægges de i papirposer eller kaffefiltre. Husk at skrive årstal og sort på posen. Frø skal opbevares et køligt, mørkt og tørt sted og det kan være lidt svært at finde i moderne huse, så det bedste sted er faktisk køleskabet.

Legendariske Karna Maj har lavet et rigtigt fint indlæg, hos Havenyt, hvor hun gennemgår præcis hvad man skal gøre både med de tørre og de våde frø:
https://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/froe_og_saaning/1007.html

 

Gratis e-bog
Vil du lave billig, klimavenlig

- og lækker mad?

Så download min e-bog med 9 tips

Billig mad er ikke ensbetydende med dårlig mad. Med mine 9 tips, kan du spare i hundredevis af kroner på madlavning måned efer måned uden at gå på kompromis med kvalitet eller sundhed. Download e-bogen og jeg sender dig efterfølgende løbende relevant information og inspiration til en nøjsom livsstil.

Tak for din tilmelding. Du finder min e-bog til download her: https://nojsom.dk/wp-content/uploads/2022/10/9-ideer-til-et-billigt-og-klimavenligt-koekken.pdf