Jeg har i mange år lidt af den lidt naive overbevisning, at banker var banker og at det nok stort set var lige gyldigt, hvilken en man havde. Min bankrådgiver var jo så flink og jeg stolede på at hun gav mig objektiv rådgivning.

Først i de seneste år er jeg begyndt at se det, som det det er: En bank er et firma, der sælger penge. Og det gør bankerne jo på mange forskellige måder.

Og så besluttede jeg mig for, at gå mine ting igennem. Indrømmet det er lidt besværligt og det kræver noget tid. Til gengæld kan der være virkelig mange penge at spare, år efter år.

Og ærligt – er det ikke sjovere at få luft i budgettet til noget af det sjove, fremfor at betale pengene i gebyrer til banken?

Første  skridt er at finde ud af, hvad du betaler for dine bankforretninger i dag. 

På kontooversigter og årsopgørelser kan man se renter og gebyrer og ofte fremgår det også af netbanken.

Sammenlign
Brug mybanker.dk eller pengepriser.dk til at sammenligne med andre banker. Her kan du så se, om dine renter og gebyrer er i den høje eller lave ende.

Når man sammenligner lån skal man tjekket det tal, der hedder ÅOP – Årlige Omkostninger i Procent.

Ligesom vi tjekker kiloprisen på oksekødet er ÅOP populært sagt kiloprisen på lånte penge – for alle udgifter såsom renter, gebyrer og provision er indregnet i dette.

Hvad har du brug for
Næste step er at overveje, hvad det er for en slags service du har brug for fra din bank. Ofr det er det, man betaler for. Er et f.eks. vigtigt med proaktiv rådgivning, er det vigtigt at der er fysiske filialer og er der andre forhold, der spiller ind?

Indhent tilbud
Når du har gjort dit behov klar er det tid til at kontakte de billigeste banker og husk nu at få mere end et tilbud. Det er også værd at huske, at din egen bank måske vil give dig et bedre tilbud, hvis du fortæller den, at du overvejer at finde en anden bank.

Husk at man kan forhandle
Tag udgangspunkt i det gode ved din situation. At du har et budget, at du har en høj løn, at du betaler dine regninger til tiden, at du næsten kun bruger netbank . Alle de ting kan være med til at give din gode vilkår.

Hvad koster det ?
Ingenting.
Der er dog særlige konti som f.eks. pension og børneopsparing som den gamle bank kan kræve – men igen det er op til en forhandling. Måske vil den nye bank betale det eller noget af det, for at få dig som kunde?

Hvad gør jeg praktisk?
Den nye  bank skal have en oversigt over alle dine konti og så ordner de i princippet resten – også betalingsordningerne! Der går ca. en uge før det hele er overført og nogle konti såsom børneopsparing etc. kan godt tage lidt længere tid.

Der er også firmaer, der hjælper en med at gøre det. F.eks. www.skift-bank.dk. Det er stadig gratis for forbrugeren, det er den bank, man i sidste ende vælger at skifte til, der betaler firmaet.

Skift bank.

www.skiftbank.nu

 

www.skift-bank.dk

Forbrugerrådet har skrevet meget om bankskifte:

http://taenk.dk/nyheder/skift-bank-og-spar-flere-tusinde-om-måneden